e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Teplic v pátek dorazí římská koruna Karla IV.

publikováno: 29.8.2016, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Tichá/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Více než týden bude v Teplicích vystavena kopie koruny, kterou byl roku 1355 korunován císařem Karel IV. a pro niž také vystavěl hrad Karlštejn. Kopie z turnovské dílny bude od 2. do 11. září součástí výstavy k 700. výročí narození Karla IV. nazvané Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků.

Koruna, kterou nosilo 66 říšských císařů, pochází zřejmě z doby Oty I. Velikého.

 Jako první Čech ji získal Karel IV., který s ní byl korunován roku 1355 v Římě. Společně s dalšími korunovačními klenoty byla 60 let uložena na Karlštejně. Zikmund I. ji na počátku husitských válek odvezl do Uher, odkud putovala do Norimberku. Do Čech se císařská koruna navrátila letos poprvé po šesti staletích. Česká republika nechala zhotovit nejkrásnější repliku koruny Svaté říše římské, která pochází z dílny Jiřího Urbana z Turnova. Kopie jsou jen čtyři, z toho tři v Německu. Originál císařské koruny je trvale uložen ve Vídni.

Podrobnosti o výstavě Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků, která potrvá do 30. října, si můžete přečíst v tomto článku. Otevřeno je od úterý do pátku od 12,00 do 17,00 hodin, o víkendu od 10,00 do 12,00 a od 13,00 do 17,00 hodin.

Foto: Bede735c, wikipedia commons.