e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 3. až 5. května

publikováno: 1.5.2024, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Přivítejte tento víkend ptačí zpěv, zámeckou sezónu nebo chmelový rok. První květnový víkend můžete hledat ptáky s ornitology na Mostecko nebo Duchcovsko, užít si Májový jarmark v Bílině, chmelovou slavnost v Žatci, trucktrialové závody v Braňanech nebo vyrazit na zámky ve Valči a Klášterci nad Ohří.

Vítání ptačího zpěvu
Česká společnost ornitologická a Oblastní muzeum a galerie v Mostě zvou v sobotu 4. května od 9,00 hodin na každoroční vycházku s Jaroslavem Bažantem, ornitologem muzea. Součástí Vítání ptačího zpěvu na Písečném vrchu bude kroužkování ptáků. Sraz pro účastníky je na odbočce Bečov-Milá, na severní straně Písečného vrchu. Doporučujeme si vzít dalekohled, svačinu a dobrou náladu.
Uvítat ptačí zpěv můžete také v Duchcově, kde se koná v neděli 5. května. Sraz je na parkovišti Penny v 7,15 hodin.

Májový jarmark
Lázeňský park Kyselka v Bílině se první květnovou sobotu stane místem tradiční celoměstské slavnosti Májový jamark. Program bude probíhat 4. května na několika místech a scénách parku a začíná v 10,00 hodin. Podrobný program v článku Tradiční Májový jarmark zaplní celý areál Kyselky v Bílině.

Chmelfest
Jarní chmelařská veselice se koná v sobotu 4. května v Žatci. Opět vyjde z náměstí Prokopa Holého (od Chmelového majáku ve 13,00 hodin) Chmelmarš - průvod alegorických vozů, samohybů a povozů, který bude uvítán na náměstí Svobody. Od 11,00 hodin bude na náměstí Prokopa Velkého probíhat Memoriál Lojzy Lupulína, soutěže v chmelařsko pivních dovednostech básjných Homolupulů. Další program pak bude probíhat od 13,00 do 22,00 hodin v areálu Žateckého pivovaru, a to soutěže, ochutnávky a koncerty.

Zahájení turistické sezóny
Město Klášterec nad Ohří a zámek zahájí v sobotu 4. května novou turistickou sezónu. Program se bude odehrávat v zámeckém parku od 14,00 hodin. Pro děti jsou připraveny atrakce a vystoupení divadla Hnedle Vedle, vystoupí kapely Take Away Band, Red Star ZUŠ, Laura a její tygři a Xindl X a Adam Bomb.

Sezóna ve Valči
Slavnostní zahájení sezóny mají na programu také na zámku ve Valči na úpatí Doupovských hor. Těšit se můžete na panelovou výstavu Paměti národa, kde bude představen nový panel věnovaný významnému valečskému pamětníkovi Josefu Škrábkovi. Zámek představí novou interaktivní výstavu "Za barokem", díla fotografa a malíře J. T. Maštíka, fotografky Emy Šantorové a malířky a atreterapeutky Zuzany Zachové. O hudební doprovod se postará harmonikář Dalibor Zíta. Vše zakončí táborák a hudební jam. Začátek v 16,00 hodin.

Dostihové závody
Na mosteckém hipodromu se pojede v sobotu 4. května 76. jarní cena klisen města Mostu. Závody jako vždy startují ve 13,30 hodin a na hipodrom vás dopraví kyvadlová doprava z města.

Truck trial
26. soutěžní sezóna otevřeného Mistrovství ČR v Truck trialu bude pokračovat o víkendu 4. a 5. května v Braňanech u Mostu. Těšit se můžete na ukázky dovednosti řidičů nákladních vozidel, jezdících v terénu a rozdělených do několika kategorií. V závodech uvidíte speciálně upravené vozy různých značek. Závody začínají v obou dnech v 9,00 hodin, v sobotu se navíc můžete těšit od 20,00 hodin na diskotéku.

Ústecký Majáles
V letním kině v Ústí nad Labem se v sobotu 4. května koná slavnost s řadou hudebních vystoupení. Hrát budou kapely Divokej Bill, Jelen, UDG, Pilot, Pokáč, Poletíme?. Program začíná v poledne.

Traktoriáda
V Líšťanech na Lounsku se v sobotu 4. května koná traktoriáda. Start závodů je v 10,00 hodin v bývalém chmelařském areálu. Připravena bude i dráha pro děti. Registrace závodníků od 9,00 hodin.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí