e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na tvrdší dřevo volte sekerky s delším topůrkem

publikováno: 11.3.2024, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Pod neobvyklým názvem se skrývá výstava mladé české malířky Sofie Švejdové, která patří k největším talentům současné výtvarné scény. Otevře se tento čtvrtek 14. března ve výstavních prostorách Oblastního muzea a galerie v Mostě.

Mostecké muzeum výstavou pokračuje v konceptu, který se snaží představovat výjimečné výtvarníky mladé generace, kteří často nejsou vystavování v muzeích umění a galeriích, přesto si jejich díla zaslouží naši pozornost. Přestože se jedná o doposud nejmladší malířku, kterou v galerijních prostorách představuje muzeum návštěvníkům, její díla se dostala až na veletrhy v New Yorku nebo Basileji, ale vystavovala v roce 2014 i v Berlíně, v Jiri Svestka Gallery. 

Malířský projev autorky, kterému dominuje vzruch a jitřivé emoce, se pohybuje na pomezí abstrakce a reality a náleží k nejautentičtějším a nejosobnějším projevům na současné české výtvarné scéně. Výstava představí současnou malířskou tvorbu, doprovozenou výběrem ze starších prací.

"Proměny tvorby Sofie Švejdové nejsou lineární, reagují na proměnlivost podob reality, dějí se ve vzrušující variantnosti nečekaného. Celek její tvorby může snad být vnímán na první pohled jako formově i obsahově disparátní, ale ve skutečnosti je ve své různosti zcela kompaktní. Sofie Švejdová neklade svému malířskému projevu předcházející limity racionálních rozvrhů, témat či forem, které by naplňovala. Jeho svorníkem je neustálá pozornost i prvotní údiv nad světem a naprostá naléhavá vnitřní nutnost vyjádřit ho bezprostředním malířským gestem," říká o malířce autor výstavy Ivan Neumann. 

Vernisáž výstavy se uskuteční 14. března od 17,00 hodin a vystoupí na ní žáci ZUŠ F. L. Gassmanna v Mostě a Duo Melos.