e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Autoři naučné stezky zvou na procházku Radovesickou výsypkou

publikováno: 22.4.2024, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Turistický pochod, na kterém můžete poznat unikátní rekultivovanou krajinu na Bílinsku, pořádá v sobotu 27. dubna Bílinská přírodovědná společnost a Informační centrum Bílina. Průvodcem vám bude jeden z autorů naučné stezky.

Radovesická výsypka patří k novým přírodním zajímavostem Bílinska. Ještě před pár desítkami let to byla nevzhledná hromada, na níž se hromadila skrývka z dolu Bílina. Po náročné revitalizaci Severočeskými doly se krajina proměnila v atraktivní kout přírody, který láká k procházkám a kde se usadily ohrožené druhy rostlin i živočichů.

Právě Bílinská přírodovědná společnost vybudovala za pomoci Severočeských dolů naučnou stezku. Seznamuje s historickými souvislostmi i přírodními zajímavostmi území. Spoluautor stezky, Jiří Vaník, bude průvodcem turistického výletu. Startuje v Pohádkovém lese (U Fíka) v sobotu 27. dubna v 9,00 hodin. Trasa měří asi osm kilometrů a cílem budou přírodní vodní plochy Radovesické výsypky, které se staly domovem mnoha ptáků. Uvidíte také ukázky jejich kroužkování.