e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na saské adventní trhy

publikováno: 25.11.2022, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Saský Advent spojený s hornickými tradicemi přitahuje řadu českých návštěvníků. Většina vánočních trhů se otevírá v Německu již tento týden. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější tipy včetně slavných hornických průvodů.

Annaberg-Buchholz
Annaberský vánoční trh je úzce spjatý s hornickou historií města a jeho dominantou je pozdně gotický kostel svaté Anny. Vánoční trh začne roztočením pyramidy na náměstí v pátek 25. listopadu a potrvá až do 23. prosince. V sobotu se, taktéž na náměstí otevřou pro děti dílny hodných skřítků Wichtelů a na neděli tu plánují slavnost nakrojení dvoumetrové štoly, kterou mohou návštěvníci ochutnat. V neděli 3. prosince se v kostele koná hornická mše s představením nových postav hornického Betlému a vrcholem programu je v neděli 18. prosince velký hornický průvod.

Altenberg
V Altenbergu nedaleko Teplic budou trhy v sobotu a neděli 10. a 11. prosince, a to u nádraží. Také zde v programu nakrojení obří štoly, a sice v sobotu ve 14,00 hodin. Chybět nebude hudba, a v sobotu lampionový průvod.

Drážďany
Hlavním městem Vánoc jsou v Sasku Drážďany, kde se koná nejstarší německý trh, tzv. Štrýclmarkt. Začal již 23. listopadu a potrvá až do Štědrého dne. Není však zdaleka jediný – další najdete u kostela Frauenkirche, na nádvoří zámecké stáje, na druhé straně Labe ve čtvrti Neustadt. Na louce u Velkého parku vyroste opět zážitkové vánoční městečko pro děti.

Freiberg
Od úterý 22. listopadu je otevřen i trh v hornickém městě Freiberg, který nabídne více než devadesát dřevěných stánků s typickými saskými pochutinami, dřevěnými výrobky a dalším regionálním zbožím. Na hlavním náměstí vás čeká také hornická pyramida a v sobotu 3. prosince velká hornická přehlídka, která začíná v 17,00 hodin. Na na zámku Freudenstein je otevřeno zimní kluziště. Trh potrvá až do 22. prosince, v pátek a sobotu je otevřeno až do 22,00 hodin, ostatní dny do osmi.

Marienberg
Čtyři desítky stánků s dárky i typickým občerstvením zaplní velké náměstí v Marienbergu od 23. listopadu do 18. prosince. Hlavním bodem programu je 11. prosince od 14,00 hodin velká hornická přehlídka s 350 uniformovanými horníky a 160 muzikanty.

Olbernhau
V historickém areálu Rittergut v centru Olbernhau, kousek od Brandova, se bude konat vánoční trh od soboty 26. listopadu do 11. prosince, otevřeno bude vždy od 12 do 19 hodin, v pátek a sobotu do 20 hodin. Každý den v půl páté otevírá Vánoční muž políčko velkého adventního kalendáře. Součástí programu Adventu je také kluziště, která bude otevřeno až do začátku ledna.

Pirna
Canaletto Markt začal v okolí radnice již 22. listopadu a otevřen bude až do prvního lednového dne. V pátek a sobotu je otevřeno od 11,00 do 21,00 hodin, v ostatní dny do 19,00 hodin. Každý den v 17,00 hodin dorazí na trh Weihnachtsmann, nebo-li Vánoční muž. Součástí je také umělecký trh, který nabídne díla regionálních malířů, sochařů, grafiků, šperkařů či fotografů. Ten se bude konat 10. a 11. prosince od 10,00 do 18,00 hodin.

Seiffen
V oblíbeném krušnohorském městečku Seiffen, kam se jezdí nakupovat především vánoční pyramidy a svícny do oken, otevřelo předvánoční trh již v říjnu. Na něj naváže i trh vánoční, který potrvá do 18. prosince. Podrobnosti o programu najdete v samostatném článku.

Foto: Blick auf den 577. Dresdner Striezelmarkt vom Turm der Kreuzkirche. Foto: Sylvio Dittrich. Dresden Media.