e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na vánoční víkend 23. až 26. prosince

publikováno: 21.12.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Komu se nechce čekat na zlaté prasátko u televize, má letos opravdu pestrý výběr. Podívat se můžete na živé betlémy, otevřeno bude mít i celá řada muzeí, do přírody se dá vyrazit se skauty nebo se můžete projet lanovkou.

Chomutovské trhy
Většina trhů končí ještě před Štědrým dnem. V pátek 23. prosince můžete jít naposledy nakupovat třeba na náměstí 1. máje v Chomutově (od 9,00 do 18,00 hodin). Prohlédnout si můžete též mechanický betlém a navštívit Ježíškovu poštu. Na trh můžete vyrazit s dětmi o prvním prázdninovém dnu v pátek, kdy budou od 10,00 do 13,00 hodin připraveny tvořivé dílničky. Od 14,00 hodin pak dětem čekání na Vánoce zpestří oblíbené seriálové postavičky. Od 16,30 hodin pak zahraje skupina Úlet. Ještě v pátek odpoledne bude děti vozit zoovláček. Na náměstí však bude až do 30. prosince otevřeno občerstvení a za dobrého počasí bude jezdit kočár ze zooparku.

Betlémské světlo
Chcete-li si domů donést světlo z Betléma, můžete si ho z rukou skautů vyzvednout obvykle 23. prosince v centrech měst pod vánočním stromem. Chomutovští skauti budou světlo rozvážet autobusem, jehož trasu se dozvíte v tomto článku. 
V Mostě bude světlo k dispozici na 1. náměstí v pátek od 16,00 do 18,00 hodin a v sobotu pak od 13,00 do 15,00 hodin.
V Litvínově si pro světýlko můžete přijít k vánočnímu stromu na Mírovém náměstí v pátek od 16,00 do 18,00 hodin. S sebou si vezměte cukroví pro sousedy.
V Kadani si můžete světlo vyzvednout před kinem Hvězda v pátek mezi 16. a 17.  hodinou.

Koledy pod vánočním stromem 
Na Štědrý den si můžete jít zazpívat pod vánoční strom v Libochovicích a okolí. Od 15,30 hodin v Poplzích na návsi, od 16,00 hodin v Libochovicích na náměstí 5. května od 17,00 hodin na návsi v Dubanech. V podání žešťového souboru zazní vánoční písně.

Odpoledne v kostele
Sváteční odpoledne můžete strávit v kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, kde ožijí české vánoční tradice. Děti i dospělí si mohou vyzkoušet lití olova, rozkrajování jablíček, pouštění lodiček ze skořápek oříšků. Domů si můžete odnést Betlémské světlo, které každoročně rozdávají členové Skautského oddílu Most. Vánoční atmosféru naladí i poslech kapely Zdarr. Program bude probíhat od 14 do 16 hodin, ve 22 hodin začíná půlnoční mše.

Výlet na jezero
Na čerstvém vzduchu můžete zahájit vánoční svátky při výletě kolem Jezera Most. Pořádá ho Offroadsafari a odjezd je v 10,00 hodin od přesunutého kostela. Terénním autem se projedete kolem zatopeného hnědouhelného lomu, místy, která jsou běžně uzavřená veřejnosti. Dozvíte se spoustu zajímavostí o městě, okolní krajině i jezeru, nakrmíte labutě a užijete si trochu netradiční vánoční atmosféru. Přihlášky na www.offroadsafari.cz.

Chomutovský betlém
Na Štědrý den od 11,00 do 15,00 hodin můžete na chomutovském náměstí vidět Živý betlém Jaroslava Stejného. Půlnoční Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby zazní 24. prosince ve 24,00 hodin v kostel svatého Ignáce v Chomutově. Účinkují pěvecké sbory regionu, Komorní orchestr města Chomutova pod vedením Jana Provazníka, diriguje Miroslav Šulc. 

Betlémy a ozdoby
Betlémy a vánoční ozdoby si můžete jít prohlédnout na Štědrý den do Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci. V Křížově vile uvidíte betlémy z různých materiálů, například kukuřičného šustí, dřeva, sádry, včelího vosku, cínu, kokosového ořechu, makovice a mnohé další. Úplně poprvé vystavují nový unikátní chmelařský betlém z lipového dřeva, který vyřezal Jiří Šafránek z Janova u Litvínova. V hlavní budově muzea je pak k vidění výstava, mapující historii výroby vánočních ozdob ve Vsetíně. Dokonce si můžete na poslední chvíli nějaké koupit. Otevřeno bude od 13,00 do 17,00 hodin. O svátcích pak bude zavřeno.

Vánoční ozdoby
Dalším muzeem, které bude na Štědrý den otevřeno, je muzeum v Lounech. 24. prosince bude otevřeno od 9,00 do 16,00 hodin a vstup je zdarma. K vidění je například výstava vánočních ozdob.

Skanzen
Otevřeno na Štědrý den hlásí též skanzen Stará Ves v Chomutově, poslední prohlídka s průvodcem se koná ve 14,00 hodin (předtím v 10,00 a 12,00 hodin). Nenechte si ujít jedinečnou možnost nahlédnout do života obyvatel Krušných hor a dozvědět se jak žili, čím se živili a co měli rádi. Prohlídky jsou pro návštěvníky Podkrušnohorského zooparku zdarma. Další svátky vánoční prohlídky s průvodcem nebudou probíhat.

Příběh o Ježíškovi
Biblický příběh o narození Ježíška s živým betlémem a českými koledami čeká na Štědrý den ty, kteří zamíří do kostela Nanebevzetí Panny Marie na náměstí Republiky v Duchcově. Program připravený Divadlem M začíná ve 22,00 hodin.

Výlet lanovkou
Vyrazit si na výlet do hor můžete prostřednictvím lanovky na Komáří Vížku z Krupky-Bohosudova. Vánoční jízdy se konají od 8,30 do 13,00 hodin. V dolní stanici lanovky se nejprve zahřejete svařákem a pak se můžete svézt nahoru a dolů.

Živý betlém
Ke Štědrému dni v Jirkově patří neodmyslitelně setkání na Červeném Hrádku. Ani letos nebude chybět průvod k jesličkám a klanění Ježíškovi. První se koná v 11,00 hodin a poté se bude představení opakovat každou hodinu až do 15,00 hodin. Po celou dobu budou otevřeny stánky s vánočním zbožím a občerstvením.

Štědrý den u ohně
Kousek vánoc s ohněm, čajem, svařákem, cukrovím a třeba i vánoční muzikou můžete prožít v Archeoskanzenu v Březně u Loun. Přineste s sebou vzorek cukroví nebo hudební nástroj. Vstup je zdarma a otevřeno bude od 12,00 do 15,00 hodin.

Povánoční koncert
V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě můžete na Štěpána, 26. prosince v 16,00 hodin slyšet vánoční varhanní koncert.