e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival dává příležitost mladým

publikováno: 20.5.2017, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Hudební festival Ludwiga van Beethovena, který začal ve čtvrtek 25. května v Teplicích, jedinečným způsobem spojuje také špičkové světové umělce s talentovanými mladými muzikanty. Nabídne proto hned dva symfonické koncerty nazvané Mládí s filharmoniky, a to v Domě kultury v Teplicích 30. května a následující den 31. května v Městském divadle v Děčíně, vždy v 19,00 hodin.

„Severočeská filharmonie Teplice myslí na novou generaci umělců, ze které může v budoucnu čerpat nové zdroje vynikajících instrumentalistů. Proto se v rámci festivalu konají dva koncerty v Teplicích a Děčíně, kde si budou moci mladí studenti vyzkoušet práci ve filharmonii a stanou se součástí symfonického orchestru. Společně s filharmoniky pak doprovodí vítězku mezinárodní klavírní soutěže Virtuosi per musica di pianoforte Sáru Smoliarovou,“ říká k tomu ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz.

Do koncertu se zapojí vynikající žáci Základních uměleckých škol Ústeckého kraje a Konzervatoře Teplice. Nastudování a dělené zkoušky probíhaly ve spolupráci s prvními hráči Severočeské filharmonie Teplice již několik týdnů předem. Celý projekt je zařazen do celostátního happeningu základních uměleckých škol ZUŠ OPEN podporovaný Nadací Magdaleny Kožené.

Filharmonii bude tentokrát dirigovat Ladislav Cigler, který je hudebním pedagogem a také uměleckým vedoucím a dirigentem Filharmonie mladých Praha. V programu zazdní díla Ludwiga van Beethovena, Wolfganga Amadea Mozarta a Antonína Dvořáka. První koncert se uskuteční v úterý 30. května od 19,00 hodin v koncertním sále Domu kultury v Teplicích a druhý následující den od 19,00 hodin v Městském divadle Děčín.

Předprodej vstupenek na festivalové koncerty v Teplicích v pokladně Domu kultury Teplice, pondělí - pátek 9,00 - 20,00 hodin, sobota - neděle 14,00 - 20,00 hodin, online rezervace: www.dkteplice.cz. Vstupenky na koncerty mimo Teplice budou k dispozici vždy hodinu před začátkem na místě.

Od pondělí 15. května můžete festivalové dění sledovat ve Speciálu Jaro s Beethovenem. Podrobnosti o programu také najdete na festivalovém webu.