e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Synagoga a rabínský dům v Žatci otevírají dveře veřejnosti

publikováno: 14.3.2024, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Po dlouhých desetiletích, kdy synagoga ani rabínský dům v Žatci nesloužily svému účelu, budou obě památky, které prošly kompletní rekonstrukcí, navráceny kulturnímu a společenskému životu. Synagoga se slavnostně otevře na den přesně 152 let od svého slavnostního vysvěcení - v úterý 19. března. Další příležitost nahlédnout bude v pátek 22. března.

Synagoga v Žatci, prohlašovaná za druhou největší stavbu svého druhu u nás a sousední rabínský dům jsou od roku 2012 v majetku soukromého vlastníka, pana Daniela Černého z Chomutova. Havarijní stav domu neumožňoval jeho zpřístupnění, avšak synagoga byla po základních opravách od počátku příležitostně otevírána veřejnosti a byly zde pořádány především výstavy a koncerty.

Dlouholetá snaha majitele o záchranu obou památek se nyní stala skutečností. Oba objekty budou využívány jako kulturní prostor a muzeum. V nové stálé expozici naleznou návštěvníci informace týkající se především historie Židů v Žatci. Prostory synagogy i rabínského domu budou sloužit pro pořádání výstav, koncertů, divadelních představení, přednášek a podobně.

Rekonstrukce památek získala v minulém roce významné ocenění. Daniel Černý se stal pro rok 2023 vítězem soutěže Patrimonium pro futuro vyhlašované Národním památkovým ústavem, a to v kategorii záchrana památky.

Příležitosti k návštěvě synagogy budou příští týden hned dvě. V úterý 19. března od 16,00 hodin je veřejnost zvána k slavnostnímu otevření obnovené žatecké synagogy a sousedního rabínského domu. V rámci programu vystoupí dva žatecké sbory pod vedením Alžběty Urbancové, Žatecký příležitostní sbor a dětský sbor Camerata ze žatecké základní umělecké školy.

Návštěvníci budou mít po úvodních proslovech a hudebním programu možnost prohlédnout si zrekonstruované prostory synagogy i rabínského domu a porovnat současný stav s původním stavem zachyceným na vystavených fotografiích. Poprvé bude rovněž zpřístupněna stálá expozice věnovaná historii žateckých Židů. Součástí úterního programu bude rovněž vernisáž první výstavy v prostorách rabínského domu, a sice tvorba malíře Františka Dvořáka.

"Pro ty zájemce, kteří se nemohou zúčastnit otevření v úterý, slavnostně otevíráme dveře synagogy a rabínského domu také v pátek odpoledne. K prohlídce památek zveme návštěvníky od 17,00 hodin. Od 18,00 hodin proběhne v synagoze dobročinná aukce výtvarných děl. Výnos z ní je určen na podporu provozu synagogy a rabínského domu, která ve svém součtu představuje velkou a dlouhodobou finanční zátěž," zve majitel Daniel Černý. Svá díla do aukce nezištně věnovalo několik desítek umělců také žáci žatecké základní umělecké školy.