e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Silvestrovský výšlap na Kočičák poosmé

publikováno: 29.12.2016, kategorie: Turistika, autor: Zbyněk Nejezchleba

Sdílet: facebook twitter google+

I letos se můžete se skauty vydat do muzea pod širým nebem nad Chomutovem - muzea československého opevnění z let 1936 - 1938 na vrchu Kočičák. Kromě pěší túry do Krušných hor vás čeká i soutěž o největší jednohubku, občerstvení i tombola. Sraz je 31. prosince po desáté hodině.

Kdysi dávno – v roce 2009 – se pokusila skupinka lidí z řad skautů a členů muzea čs. opevnění zorganizovat víceméně netradiční akci – na Silvestra kolem poledne vylézt na některý z okolních kopečků a opéct si špekáček. Nápad se velmi dobře ujal, lidí přibývalo, a tak se letos můžeme těšit již na VIII. ročník. Ten by mohl být opravdu masový, vždyť Silvestr připadl na sobotu. Před rokem přišlo 312 lidí, možná letos tenhle rekord překonáme!

A co vás letos na Kočičáku čeká? Netradičně vyzbrojená a vystrojená pevnůstka z roku 1937 s „oživenou“ osádkou vojáku 46. pěšího pluku, slavícího Silvestr v pevnosti tu byla již vloni, ale lze očekávat, že členové Muzea československého opevnění z let 1936-1938 "NA KOČIČÁKU" své ležení ještě více vyšperkují.

Jasnou novinkou je soutěž pro příchozí. Bude se soutěžit o největší tematicky zaměřenou silvestrovskou jednohubku. Téma, které má symbolizovat, je skauting nebo vojenství (nebo obojí). Přinesené jednohubky se budou odkládat na určeném místě. Ve 13,00 hodin se sejde odborná porota a vyhodnotí vítěze, kterého odmění lahví šampaňského. Teoreticky by vítězná jednohubka měla být největší objemově - tedy v násobku všech 3 rozměrů, ale je možné, že porota se dohodne jinak.

Dále se možná uskuteční některé drobné soutěže přímo na místě, vše ale záleží na sněhové pokrývce, teplotě a počasí, proto je nebudeme blíže konkretizovat.

Jako druhou novinku se letos organizátoři rozhodli provést konečně nějaké seriózní sčítání příchozích. Z toho důvodu bude celý prostor cíle výšlapu ohrazen páskou, ve které budou ponechány jen tři průchody, na kterých počítání proběhne. Pořadatelé se omlouvají za toto drobné nepohodlí, za odměnu bude v každou celou hodinu vylosován jeden lístek s číslem příchozího – ten dostane drobnou odměnu na památku. Snad se to konečně povede, prosíme návštěvníky, aby chodili jen těmito průchody.

Poblíž Řopíku bude opět stát vojenský hangár – tentokrát dvojnásob velký, než v minulosti. V něm se o návštěvníky postarají skauti z chomutovského střediska  „Český lev“. Jako vždy tu budou utopence, chleba se sádlem a cibulí, vuřty k opečení, horké posilující nápoje a čaj. Najdete tu i pohlednice, vizitky, pamětní razítka a letos po dlouhé době i placky výšlapu. Každý účastník dostane ještě pamětní list a může se zapsat do vrcholové knihy.

Výšlap není nijak organizovaný. Vyjděte odkud chcete a kdy chcete, nutné je ale dojít k Řopíku mezi 10. a 15. hodinou. 

Doporučené trasy přístupu:
Od Povodí Ohře po žluté značce přes Sv. Annu k silnici na Blatno, odtud k Řopíku po červené – délka trasy 2,3 km.
Z Březenecké od převaděče po červené značce kolem Partyzánu k Řopíku – délka 2,8 km
Z Jirkova po zelené značce směr Březenecká a dále stejně jako v předchozím případě – délka 7 km.