e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Gymnazisté složí maturitu z uhlí

publikováno: 22.10.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Liběna Novotná

Sdílet: facebook twitter google+

Osmadvacet studentů Podkrušnohorského gymnázia v Mostě se zapojilo do  projektu Vršanské uhelné Cesta za poznáním uhlí aneb Uhelná maturita. Po dobu šesti týdnů zpracovávají studenti vybraná témata související s těžbou uhlí, jeho zpracováním, hornickými tradicemi či rekultivacemi.

„Na hnědé uhlí a jeho těžbu jsou různé názory. Nejde nám o to, aby se účastníci projektu stali, s nadsázkou řečeno, přáteli této strategické domácí suroviny, ale aby se s ní a s její cestou k výrobcům tepla a elektrické energie seznámili,“ uvedla Liběna Novotná, vedoucí regionální komunikace Vršanské uhelné. Dalším cílem Uhelné maturity je pomoci vzbudit zájem o práci v oborech souvisejících s těžbou či užitím uhlí. 

Projekt je realizován ve spolupráci s Ekologickým centrem Most pro Krušnohoří. „Nezůstali jsme pouze u teorie, studenti se mohou seznámit s reálným prostředím povrchového lomu, hlubinného dolu, elektrárny, Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí, Vysoké školy báňské – TUB Ostrava, Podkrušnohorského technického muzea i s tím, jak probíhá obnova krajiny po těžbě,“ upřesnila Milena Vágnerová, vedoucí centra. 

„Studenti si mohou udělat podrobnější představu a vytvořit si vlastní názor na v současnosti velmi diskutovanou problematiku. Je to zcela ojedinělá příležitost k doplnění teoretické výuky v rámci volitelného předmětu Regionální zeměpis praktickým poznáním,“ zhodnotil význam projektu pro výuku Karel Vacek, ředitel Podkrušnohorského gymnázia v Mostě.

Závěr bude 6. listopadu patřit studentským prezentacím. Všichni účastníci Cesty za poznáním uhlí aneb Uhelné maturity obdrží maturitní vysvědčení v podobě certifikátu a nejlepší tým, vybraný odbornou komisí pracovníků těžební společnosti a pedagogů mosteckého gymnázia, získá navíc věcné ceny.