e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hradozámecká noc slibuje nevšední prohlídky

publikováno: 22.8.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Na konec prázdnin chystají hrady a zámky pro návštěvníky netradiční večerní a noční prohlídky. Kostýmované prohlídky vás ze soboty na neděli čekají na zámku Červený Hrádek či Ploskovice, v Duchcově ožení Casanovu, v Libochovicích chystají horové příběhy podle Kytice, v Krásném Dvoře půlnoční výpravu k templu a kadaňský hrad se promění v císařské sídlo.

Zámek Červený Hrádek

Sobotní program 27. srpna bude věnován především dětem, které mohou absolvovat prohlídku Zakletého zámku. Čekat je tam budou nejen hrabě s hraběnkou, ale i řada dalších postav z reálného i pohádkového světa. Prohlídky začínají v 17,00 hodin, dále každou celou hodinu, poslední prohlídka od 21,00 hodin, poté je na programu ohnivá show.
V neděli 28. srpna pak nabídne zámek celodenní prohlídky Čekání na příchod jeho Milosti Karla. Příběh o narození a životě císaře Karla IV. připravili herci divadla Bída. Prohlídky od 10,00 hodin budou každou půlhodinu, poslední prohlídka od 16,00 hodin.

Zámek Stekník

Zámek Stekník se do Hradozámecké noci letos zapojuje poprvé, a to netradičními večerními a nočními hranými prohlídkami v zámeckých interiérech s příběhy napříč staletími historií zámku. Salóny zámku budou rozsvíceny historickými lustry a lampami a průvodci oblečení v historických kostýmech, představujících jednotlivé majitele panství, vás provedou minulostí památky. A možná cestou do zámku zahlédnete i zakletého mnicha, doprovázeného velkým černým psem. Začátky jednotlivých prohlídek budou v 19, 20, 21, 22, a 23 hodin. Rezervace je možná na steknik@npu.cz nebo 723 086 011. Vstupné 130 Kč, děti do 15 let 60 Kč, děti do 6 let 10 Kč. 

Hrad Házmburk

Pro návštěvníky hradu bude v sobotu 27. srpna připraven noční osvětlený hrad a oheň pro doplnění atmosféry.

Zámek Ploskovice

Jeden za všechny a všichni za jednoho! Tak zní podtitul prohlídek Tři mušketýři na zámku Ploskovice, které budou probíhat v sobotu od 18,00 do 22,00 hodin . Na zámku se přenesete do doby, kdy muži vládli kordem stejně dobře jako dobývali srdce žen. Zažijete velké dobrodružství s D´Artagnanem a třemi, čekají vás souboje, intriky i milostná vzplanutí. Vstupenky stojí 150 Kč pro dospělé, 100 Kč děti do 15 let 100 Kč, mladší 20 Kč. Rezervace možná na tel. 416 749 092.

Zámek Duchcov

Povede se oženit záletníka a svůdce Giacoma Casanovu? Oživené prohlídky zámku s Divadlem V Pytli a Casanovou v podání Petra Stolaře slibují program plný legrace i lechtivých překvapení. Hudebně-taneční program se sólistou a choreografem Severočeského divadla Vladimírem Gončarovem uvidíte od 18,00 do 19,00 hodin. Následovat budou oživené prohlídky vždy po dvaceti minutách od 19,00 do 20,00 hodin. V zámecké expozici si budete moci prohlédnout výstavu svatebních šatů ze Svatebního salonu Delta z Mostu.

Zámek Krásný Dvůr

Tajemné noční prohlídky zámku a ohnivý rej na nádvoří chystá 27. srpna zámek na Podbořansku. Program bude probíhat od soumraku až do půlnoci. S nejodvážnějšími a nejvytrvalejšími návštěvníky bude uskutečněna půlnoční výprava parkem ke Gotickému templu. Vstupné na prohlídky je 180 Kč dospělí, 90Kč děti do 15 let, 450 Kč rodinné vstupné.

Zámek Libochovice

V interiérech zámeckých sklepení ožijí postavy z Erbenovy Kytice. Chcete vidět na vlastní oči Polednici, Vodníka nebo umrlce, dorazte do Libochovic. Prohlídky jsou vhodné až od pěti let a porbíhat budou v pátek i sobotu 26. a 27. srpna od 18,00 do 20,00 hodin.

Hrad Kadaň

Letos poprvé se Kadaň zapojuje do celorepublikové Hradozámecké noci. A protože termín vychází na Císařský den, podíváte se do zákulisí příprav na velkou císařskou návštěvu v roce 1367. Představí se vám purkrabí, panoš Jaroš i františkáni z místního kláštera a všichni chystají hostinu pro císaře. Začátky prohlídek s podtitulem Neotravujte císaře! budou od od 17, 18, 19 a 20 hodin v sobotu 27. srpna. Vstupné 90 Kč dospělí, 50 Kč senioři a studenti.

Foto: Zámek Krásný Dvůr.