e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Den s Rusíny aneb oslava sklizně v archeoskanzenu

publikováno: 20.9.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Veronika Škuthanová

Sdílet: facebook twitter google+

Den věnovaný jídlu, pití a oslavě dobré sklizně se koná v sobotu 24. září v Archeoskanzenu Březno. Čekají vás ochutnávky sýrů uložených v zemi, ukázky starých řemesel, života na venkově v rusínské kultuře i hudba a tanec s folklorním souborem Skejušan.

Program v Archeologickém skanzenu u Loun bude probíhat od 10,00 do 18,00 hodin a představí bohatou rusínskou kulturu, lidové tradice i dobré jídlo a pití.

Lidové tradice oživí folklórní soubor Skejušan z Chomutova prostřednictvím písní, tanců a scén ze života. Ve 14,00 hodin se můžete přijít podívat na ukončení "sýrového experimentu", kdy budou slavnostně vykopány ze země a také ochutnány sýry, které byly coby archeologický experiment uloženy před půl rokem do země.

Ochutnat můžete ale i čerstvé sýrny z farmy Létající koza nebo čerstvý mošt z jablek a hrušek. Uvidíte ruční lisování moštu, ukázky vaření na ohni, mletí mouky a pro děti je připraveny dílna na výrobu perníčků a panenek. 

Rusíni jsou východoslovanské etnikum, které bývá považováno za samostatný národ, nicméně bez vlastního státu. Žijí především na Podkarpatské Rusi, kde tvoří významnou, ne-li převažující část obyvatelstva, a také na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku a Rumunsku, v Česku se k nim hlásí asi 800 lidí. Rusíni mají krásný a bohatý folklor, který nejen pro budoucí generace ožívá ve folklorním souboru Skejušan z Chomutova, jehož zakladatelka paní Kateřina Romaňáková pochází z Rusínské vesničky Skejuš v Rumunsku.

Vstupné je dobrovolné.

Foto: Soubor Skejušan.