e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lidé se bojí a dovolené tráví v Česku

publikováno: 19.9.2016, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Bezpečnostní situace ve světě dramaticky ovlivnila rozhodování osmi z deseti Čechů při plánování letošních dovolených. Každý druhý Čech raději strávil dovolenou v tuzemsku nebo na Slovensku, tvrdí průzkum Equa bank. Máte to taky tak? Na našem webu najdete nejen pestrý výběr akcí, ale i spoustu tipů na výlety.

"Téměř dvě třetiny Čechů (62 %) již mají letošní dovolenou za sebou. V průměru jsme za ní utratili, stejně jako loni, 14 900 Kč," informovala Markéta Dvořáčková, ředitelka PR a interní komunikace Equa bank. Více než polovina lidí se vydává na dovolenou na vlastní pěst nebo se přidá k přátelům. Jen pětina cestovatelů využije služeb cestovní kanceláře a na last minut odjíždí jen 9 procent dovolenkářů.

„Ačkoliv Češi letos vybírali dovolené především podle bezpečnostní situace ve světě, investovali do nich stejné peníze, jako loni, a to i přesto, že se nakonec rozhodli zůstat třeba v tuzemsku,“ říká Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví Equa bank. Podle něj už se Češi zlepšili a na dovolenou si tolik nepůjčují.

Na dovolenou nejčastěji jezdíme na týden (31 %). Čtvrtina Čechů si nedopřeje dovolenou delší než 5 dní, pětina z nás naopak jezdí na dovolenou na 10 nebo i na 14 dní. Delší dovolenou než dva týdny si už dopřávají jen pouhá 3 % Čechů. 

"Dvě třetiny Čechů také preferuje častější a levnější dovolené. Proto si 64 % z nich ještě letos dopřejí další dovolenou, a to během podzimu, nebo koncem roku během vánočních svátků," dodává Markéta Dvořáčková. A co vy? Pojedete ještě letos někam? Nebo si dopřejete jen pár výletů? Na stránkách magazínu www.e-region.cz si určitě vyberete.