e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Novém Hradě našli restaurátoři další malované stropy

publikováno: 16.10.2016, kategorie: Památky, autor: Vít Pávek

Sdílet: facebook twitter google+

Zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun má za sebou další rekordní návštěvnickou sezónu. Letos se přitom uzavřel už na začátku října. Důvodem je začínající nová etapa rekonstrukce areálu. A hned zkraje restaurátorských prací se podařilo najít další unikátní malované stropy, ukryté v oratoři.

Návštěvnost zámku v letošní sezóně opět stoupla, dorazilo téměř 15 tisíc návštěvníků. Nejnavštěvovanější akcí byly březnové Velikonoce, které si nenechalo ujít téměř 4,5 tisíce návštěvníků.

V současné době rekonstrukce areálu, zaměřená na odvodnění všech 3 nádvoří a úpravu cest, a restaurátorský průzkum v interiérech, které doposud neprošly zásadní rekonstrukcí, jedná se hlavně o Rytířský sál, vstupní schodiště, arkádovou chodbu, barokní salónky, či panskou oratoř. 

A právě v oratoři, z níž dávní majitelé zámku shlíželi do kaple, bylo v pondělí započato se zkoumáním původních omítek, ale i s průzkumem nadstropní části, v níž byl v úterý 11. října objeven další malovaný záklopový strop tvořený čtyřmi trámy a malým množstvím malovaných záklopových prkének, včetně vrstvy izolační hliněné mazaniny se slámou. Vznik je odhadován na 70. léta 17. století, kdy prošel areál Nového Hradu rozsáhlou barokní rekonstrukcí  za hraběte Gustava Adolfa Varrensbacha a jeho ženy Marie Sidonie, roz. Šlikové.

Zámek doposud prezentoval návštěvníkům 10 malovaných záklopových stropů a tento je v pořadí již jedenáctý, který o to spíše dokládá unikátnost celého souboru dochovaných stropů tohoto typu v celé České republice, jež nemá co do počtu a rozmanitosti u nás obdoby. Kromě původního stropu se podařilo na zdech objevit i původní výmalbu oratoře. Restaurátor Petr Novotný po dokončení sondáže přistoupí k záchraně cenné gotické výmalby nad vstupními portály ve dvoupatrovém sklepení pod jižním palácem, které v dobách správy JZD sloužilo pro uskladnění brambor. O to spíše je zachování malované pasparty téměř rovno zázraku. 

O podobných zázracích může ale správa zámku hovořit i v souvislosti s objevem více než dvou desítek původních obrazů, který učinil Vít Pávek ze správy zámku. Obrazy byly ze zámku odvezeny Schwarzenbergy do postoloprtského zámku a následně rozvezeny do jihočeských zámků. Zatím stopy vedou hlavně do Českého Krumlova, kde došlo k objevu obrazů koní hraběte Varrensbacha již před dvěma lety. Současný objev se vztahuje na portrétní galerii rodů Varrensbachů, ale i Löweneggů, kteří zámek roku 1767 se vším vybavením Schwarzenbergům odprodali. 

Příští rok tomu bude právě 250 let od zakoupení panství knížecím rodem Schwarzenbergů, kteréžto výročí by si správa zámku ráda připomněla celoročními oslavami, ale i návratem objevených obrazů. Nad první bránu bude navíc znovu umístěn knížecí kamenný erb, který se z ní zřítil v 70. letech a dnes jej restauruje MgA. Eva Míčková z Národního muzea. V její péči se nachází i letos v únoru objevené čtyři dřevěnné sochy světců ze zámecké kaple.

Přestože je zámek již uzavřen, na Vánoce se opět otevře. V sobotu 3. prosince se v okolí zámku uskuteční tradiční Adventní setkání, jehož hlavní scéna se bude zřejmě nacházet v přilehlé kaštanové aleji, neboť nádvoří budou bohužel rozkopána. Velikonoce ale budou již v novém.